Szarvasmarhatenyésztés

Az osztályunk 3 telepen folytatja tevékenységét. Legfontosabb bevételi forrásunk a tej, hízóalapanyag, hízott marha, illetve tenyészállat értékesítésből származik. Az Agrospeciál Kft. tradicionálisan szarvasmarha tartó gazdaság, több mint fél évszázada szolgálja ki a magyar fogyasztókat, közvetetten, minőségi tejjel.

Állati termékeink előállításánál törekszünk rá, hogy minél nagyobb részarányban hazai, ezen belül saját, csak ellenőrzött minőségű takarmányt használjunk fel.

Tejelő tehenészet

Ezen a képen díjnyertes szarvasmarha látható

Telephelyünk Rácalmás-Hangos pusztán helyezkedik el. A 80-as évek elején a gazdaság területén lévő tehenészeteket erre a telephelyre vonták össze. Kezdetben az állomány magyar tarka fajtájú volt, de a fajta átalakító keresztezésnek köszönhetően 98% fölötti vérhányadú holstein-fríz populációt alakítottunk ki. Jelenleg a telepen lévő tehenek létszáma 890 db. A laktációs ranglistán - 2011-ben - tenyészetünk az 168. helyen végzett (zárt laktációk száma több, mint 50), a HGI alapján (2020-as átlag HGI-1177) a 63. helyen zártunk (egyedszám több, mint 50).

Legfontosabb 2021-es paramétereinket az alábbi táblázat tartalmazza.

Istálló átlag25,06 liter
Egy tehénre jutó éves tejtermelés9.147 kg
Laktációs termelés9.880 kg
Tejüzemnek értékesített tej mennyiség8.173 ekg

A nyerstejet a Tolnatej Zrt. részére értékesítjük, ahol a legnagyobb hozzáértéssel dolgozzák fel a fogyasztók számára.

Az osztályunk a tehénkomfort növelése érdekében - 2012. március hónapban - többlépcsős beruházásba kezdett. Célkitűzésünk 2 db 300 férőhelyes, 2 x 2 boxsoros, pihenőboxos istálló építése a meglévő nyári karámok területén. Első lépcsőben egy 36 m széles 51 m hosszú és 11 m magas csarnokszerkezet kerül kialakításra, melyben a teheneket ideiglenesen növekvő almos rendszerbe helyezzük el.

Vágópont

A hangosi telephelyünk saját kisvágóhíddal rendelkezik.

Növendék üsző telep (Parrag puszta)

Ezen a képen egy szarvasmarha látható

A telep legfőbb feladata a magas genetikai potenciállal rendelkező nőivarú utódok szakszerű felnevelése, amely biztosítja a hosszú, hasznos élettartamot. A tenyészüsző-nevelés célja: nagy termelőképességű, egészséges, szilárd szervezetű, jó küllemű tenyészüszők előállítása a tehénállomány tenyészutánpótlására. Az üszőink, a természetszerű tartásnak köszönhetően, erős lábakkal és jó konstitúcióval rendelkeznek.

A javuló szaporodásbiológiai mutatóknak és a szexált sperma felhasználásának köszönhetően a 2012-es évben várhatóan 80-90 db vemhes üszőt tudunk értékesíteni partnereink részére.

Húsmarha telep (Bernátkút)

Ezen a képen egy tehén látható borjával

Angus logó

2003-ban 80 db aberdeen-angus üszőt vásároltunk az adonyi Angus Kft-től. Jelenleg az állományunk több mint 150 db anyatehénnel rendelkezik. 2009-es évben megkaptuk a törzstenyészet minősítést.

Évente 40-50 db tenyészüszőt értékesítünk, rendszerint exportra. A hímivarú utódok a piaci körülményektől függően, választás vagy hízlalás után értékesítésre kerülnek.

Kapcsolattartó

Szarvasmarha-tenyésztési osztályvezető:
Komjáti Gábor, bv. alezredes
Telefon: +36 25 531 132
Fax: +36 25 510 773
E-mail: komjatigabor@agrospec.hu
EKG: 110-3423

A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!