Növénytermesztés

A társaság 3.978 ha szántó, 150 ha rét-legelő és 110 ha erdő területen gazdálkodik.

A szántóterület átlagos aranykorona értéke 27. A talajtípus mészlepedékes csernozjom, közepes kötöttséggel, 2% feletti humusztartalommal, többségében jó tápanyag ellátottsággal.

Évente mintegy 450-550 mm közötti csapadék hullik, a növénytermesztés szempontjából kedvezőtlen eloszlásban. (Szárazabb években a csapadék mennyisége limitáló tényező.)

Ezen a képen egy kék traktor látható a szántón

A szántóterület 30 %-án kalászosokat, 30 %-án szokvány- és silókukoricát, a fennmaradó részen ipari és takarmánynövényeket termesztünk, illetve bioterméket és vetőmagot állítunk elő

  • gabonanövények közül őszi búza (étkezési, vetőmag), őszi árpa (takarmány, vetőmag), szemes- és silókukorica
  • ipari növények közül napraforgó, őszi káposztarepce
  • takarmánynövények közül lucerna

A szántóföldi termesztés teljes mértékben a korszerű nagyüzemi technológiákkal, eszközökkel, fajtákkal és input anyagokkal történik.

A tápanyag utánpótlás talajvizsgálatra épülő szaktanácson, a növényvédelem több esetben előrejelzésen alapul.

Területünkön átlagosan 150 hektáron folyik vetőmagtermesztés, őszi búza és őszi árpa fajokkal.

A vetőmagnak termesztett őszi búzát és őszi árpát saját vetőmagüzemünkben dolgozzuk fel és itt állítjuk elő a vetőmagot is, amelyet részben saját területeinken vetünk el, nagyobb részét termeltetési szerződésen keresztül a partnereinknek értékesítjük.

Komoly szakmai kihívást jelentett társaságunknak 2000-től a biogazdálkodás meghonosítása.

236 ha szántó ökológiai termék előállítására alkalmas (átállt) területtel rendelkezünk, ahol a magasabb szintű biodiverzitás fenntartása mellett végezzük a termelésünket.

Az öko területeken vetésforgóban biozöldborsó, biokukorica, biobúza, biotönköly és bionapraforgó termesztés folyik, részben termeltetési szerződéses kapcsolatban, részben szabad értékesítéssel.

Nagy hangsúlyt fektetünk a mennyiségi mutatók magas színvonalon tartása mellett a minőségi végtermék előállítására, mert ezzel tudunk vevőink követelményeinek eleget tenni.

A gazdálkodás magas színvonalának biztosítását mutatja, hogy végtermékeinket értékesítés előtt nemzetközileg akkreditált laboratóriumok vizsgálják.

A minőségi termelés volumenét mutatja, hogy évente mintegy 600 t vetőmagot, 5.000 t étkezési búzát, 5.000 t kukoricát, 2.000 t napraforgót, 2.000 t repcét értékesítünk (a főbb növények vonatkozásában).

Mindezek mellett az állatállomány részére 8.500 t abrakot gyártunk és biztosítjuk a jó minőségű tömegtakarmányokat (szilázs, szenázs, széna, szalma) is.

Fiatal gabona tábla a naplementében

Kapcsolattartó

Növénytermesztési osztályvezető:
Kapusi Tamás, bv. alezredes, bv. tanácsos
Telefon: +36 25 531 153
E-mail: kapusitamas@agrospec.hu
EKG: 110-3419

A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!