Cégtörténet

A büntetés-végrehajtási intézetek feladata, hogy a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedését elősegítsék, ezért büntetési idejük alatt oktatást, képzést és munkát biztosítsanak nekik gazdálkodó szervezeteknél.

Ezzel a munkahelyteremtési céllal hozta létre a zirci Apátság egykori környékbeli birtokain a Népgazdasági Tanács - a 413/21/1949. december 23-i számú alapító határozatával - a Bernátkúti Állami Gazdaságot, melyből a Közmunkálatok Intézete (KÖMI 201.), majd a Pálhalmai Célgazdaság alakult.

A vállalat bár szervezetileg elkülönült, de a közös irányítás (a célgazdaság igazgatója és a börtön parancsnoka egy személy) és a mezőgazdasági tevékenységében foglalkoztatott elítéltek által kapcsolódott a bv. intézethez. A Pálhalma központtal működő intézet - Pálhalmai Börtön és Fogház - az ország legnagyobb börtönkomplexuma.

A Dóra-pusztából a 4.200 hektár földdel bíró állami gazdaság központjává Pálhalma vált. Területén, amelyet egy hajdani nyugat-európai vendég „birodalom”-nak nevezett, több puszta / major / üzemegység létezik. Sándorháza Pálhalmával együtt Dunaújvároshoz, Mélykút, Parrag és Bernátkút Nagyvenyimhez, Újgalambos és Hangos pedig Rácalmáshoz tartozik közigazgatási szempontból. Már nem sorolják az üzemegységek közé , Sziliát, Kisvenyimet, Dobokát és a kulcsi barackost. Egyidőben része volt a pálhalmai gazdaságnak Szávits-puszta és Szedres-puszta is. Az állami vállalat tizenhat évig kizárólag mezőgazdasággal foglalkozott, és csak 1966-tól folytatott ipari tevékenységet is, amikor a Dunai Vasművel közösen - Sándorházán - lemezfeldolgozó üzemet létesített.

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. - a 126/92 (VII.28) Kormányrendelet alapján - 1994. január 1-jén alakult meg a Pálhalmai Célgazdaság teljeskörű jogutódjaként, határozatlan időre. A tulajdonosi jogokat a mindenkori állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter gyakorolja.

munkagép szalmabálát emel a learatott gabonatáblán

Az alapító okiratot 1993. december 31-én írták alá, mely alapján a jogutód neve: Pálhalmai Agrospeciál Mezőgazdasági, Termelő, Értékesítő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. A társaságot 350.730.000 Ft jegyzett tőkével jegyezték be a Fejér Megyei Bíróságon. A Kft. köteles ellátni mindazon feladatokat, melyet jogelődje, különös tekintettel a fogvatartotti foglalkoztatásra, és csak másodlagos szempont a profitorientáltság.

A biogáz előállító üzem kívülről

A társaság sokrétű tevékenységet folytat, infrastruktúrájában, technológiájában, munkahelyteremtésben folyamatosan fejlődik.

Stratégiailag fontos ágazatai:

  • a mezőgazdasági termelés,
  • a sertés- és marhatenyésztés;
  • fogvatartotti foglalkoztatás céljából kiemelkedő fontosságú az ipari kooperációs tevékenysége és a jelenleg is bővítés alatt álló mosodai szolgáltatás.

A biogáz üzem nemcsak szervesen kapcsolódik a többi tevékenységhez, hanem a növénytermesztés és állattenyésztés fenntartható fejlődésének szempontjából és környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő fontosságú.

A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!