Állami Partner bvop Közadatkereső ukas

Pálhalmai Agrospeciál Kft.
Székhely: 2407 Dunaújváros,
Pálhalma 1. 078/36. hrsz.
Adószám: 11109000-2-51
Cégjegyzékszám: 07-09-003062

Szarvasmarhatenyésztés

2015-ben már huszonkettedik alkalommal rendezték meg - április 24 és 26 között - az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat Hódmezővásárhelyen.

A kiállítás a magyar mezőgazdaság legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált, melyet a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervez kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek társrendezésében.

Az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, a kecske-, a baromfi-, díszbaromfi-, és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoztak be Hódmezővásárhelyen.

A hazai mezőgazdaság jelentős része megjelent a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától a tartástechnológián át a takarmányozásig minden - az állattenyésztéshez szükséges - szakterület képviselőit, a vetőmag előállítókat, műtrágya forgalmazókat, gépgyártókat, gépforgalmazókat, a különböző technikák és technológiák képviselőit meg lehetett találni a seregszemlén.

Szarvasmarhatenyésztés

Az 1990-es évek óta indulunk Magyarország legnagyobb állattenyésztő kiállításán Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési Napokon. A 1990-2000-es évek eredményei közepesek voltak 7-10 helyezésnél nem értünk el jobb eredményt. 2010-ben 1 db tehenet vittünk a Süsüt, aki pedig megnyerte a kiállítást. 2011-ben a Reserve Champion lett, majd megkapta az Excellent minősítést (jelenleg 1 db élő Excellent tehén van Magyarországon). 2013-ban Süsü elérte a 100.000 kg-os tejtermelést és így ő lett Magyarország és közép Európa első ELIT tehene.

2014-ben az Alföldi Állattenyésztési Napokon Dolli nevű tehenünk lett a kiállítás legszebb tőgyű állata. 2015-ben 4 állattal vettünk részt a XXII. hódmezővásárhelyi kiállításon, ahol összesen 215 állattenyésztő kiállító, köztük 16 tenyésztő szervezet és összesen 1513 állat vonult föl.

Az idei évben minden állatunk kapott valami díjat, a kiállítás nagydíját is ideértve. Nagyon magasan a legjobb tenyészet lettünk: a 35 díjból 17-et gyűjtöttünk be. A nyereményeket összeadva eddig 3.307.000 forint plusz egy festmény (aminek nem ismerni még az értékét) volt a díjazásunk, de a legnagyobb díj persze az erkölcsi győzelem.

Idei eredmények:

115 katalógus számú Vándor
  Holstein-fríz szűzüsző I. kategória I. helyezett (50.000 Ft)
  - Alltech Hungary Kft., különdíj (6 liter Impro-Grain termék 100.000 Ft értékben)
  - Inter-Mix Kft., különdíj (300 kg Sprayfo Yellow borjútápszer)
206 katalógus számú Tóbi
  Holstein-fríz szűzüsző II. kategória II. helyezett (20.000 Ft)
  Junior Reserve Champion (75.000 Ft)
606 katalógus számú Dolli
  Holstein-fríz tehén VI. kategória I. helyezett és a kategória legszebb tőgye (50.000 Ft)
  Intermediate Reserve Champion (75.000 Ft)
  - Interbos Kft., különdíj (132.000 Ft értékű szaporítóanyag a BLAKE nevű bikától)
901 katalógus számú Botos
  Holstein-fríz tehén IX. kategória I. helyezett és a kategória legszebb tőgye (50.000 Ft)
  Senior Champion (100.000 Ft)
  A kiállítás legszebb tőgye (150.000 Ft)
  Grand Champion (750.000 Ft)
  - Alta Genetics Hungary Kft., különdíj (150.000 Ft összegű szaporítóanyag, valamint Pócz Dániel festménye)
  - Génbank-Semex Magyarország Kft. különdíj (300.000 Ft értékű holstein-fríz szaporítóanyag, valamint 1 db spermatároló konténer)
  - Ecolab Hygiene Kft., különdíj (egy hordó - 235 kg - Incimaxx Aqua- SD ivóvíz fertőtlenítő és tisztító vegyszer összesen 500.000 Ft értékben)
  - Hat-Agro Kft., különdíj (fejés előtti és fejés utáni tőgyápoló szer 300.000 Ft értékben)

Sertéstenyésztés

Az osztály két telepet működtet. Bernátkúton található a 80 kocás tenyésztelepünk. Itt az érdemi tenyésztői munka 1997-1998-ban kezdődött. 103 db MNF kocasüldő és 240 db MNF X MLP kocasüldő vásárlásával. A következő években a heterogén kocaállományt lecseréltük és saját kézbe vettük a tenyészállataink előállítását.

Így Bernátkúton magunk állítjuk elő a szükséges mennyiségű MNF és F1 kocasüldőt. A telepen használt vásárolt tenyészkanok folyamatos cseréjével biztosítjuk a genetikai potenciálunk folyamatos javulását.

Újgalambosban termékenyítjük a tenyésztelepről származó F1 süldőinket Hampshire X Pietrain (H39) terminál kanokkal. Az így kapott 4 vonalas hibrid sertés képes a magas színvonalú termelésre. Az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően maximálisan ki tudjuk aknázni ezeknek a nagy genetikai potenciálú állatoknak a tenyésztési és termelési eredményeit.

2013 év végén ellenőrzött tenyészetté minősítették bernátkúti állományunkat így lehetőségünk adódott arra, hogy tenyészállat kiállításokon is részt vegyünk. 2014-ben Kaposváron jelentünk meg F1 süldőinkkel. Itt különdíjjal jutalmazták állatainkat. Tapasztalatszerzés volt a fő célunk, hogy a közeljövőben indulhassunk rangosabb versenyeken is. Erre lehetőségünk is adódott, idén áprilisban az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. A kollégákkal izgultuk végig a tenyészállat bírálat hosszú perceit. Már akkor úgy gondoltuk, hogy a népes mezőny ellenére is kiváló helyen végezhetünk a versenyen.

Másnap hirdették ki a helyezettek nevét és legnagyobb örömünkre süldőink a III. helyen végeztek. Elégtételt éreztünk, érdemes volt elvégezni ezt a sok éves lelkiismeretes tenyésztői munkát a munkatársakkal. Természetesen a célunkat még nem értük el, tovább megyünk ezen az úton, hiszen jó az irány. A következő megmérettetésen szeretnénk még jobb helyezést elérni és tovább öregbíteni a Pálhalmai Agrospeciál Kft hírnevét.

Végül néhány adat arról, hogy honnan indultunk és hol tartunk most a tenyésztési eredményeink tekintetében.

megnevezés 1999 2015
vemhesülési % 63,3 92,5